(Pleeg)ouders

Nu je (bijna) 18 bent wil je natuurlijk steeds meer je eigen leven gaan leiden. Je wilt waarschijnlijk zelf bepalen met wie je omgaat, wat je aantrekt, waar je naar toe gaat en waar je woont.
Je bouwt je eigen toekomst op neemt de regie over je leven.  Daarmee maak je jezelf ook steeds meer los van je (pleeg-)ouders en ben je minder afhankelijk van hen.
Met het opbouwen van een eigen toekomst kun je het al behoorlijk druk hebben.

Je kunt echter ook je handen vol hebben aan je (pleeg-)ouders. Zij stellen vaak eisen aan jou waar jij geen zin in hebt. Jij vindt dat je zelf wel kunt bepalen wat goed voor jou is. Je (pleeg-)ouders denken daar soms anders over.

Gevolg? Ruzie!

Ruzie is vervelend. Met ruzie bereik je meestal ook niet wat je wilt: dat je (pleeg-)ouders je serieus nemen en dat je meer vrijheid krijgt.

Wat helpt wel?

  • Blijf rustig

Vertel duidelijk wat je vindt en waarom je dat vindt.

Wordt je zo boos dat je niet meer rustig kunt praten? Ga niet schelden of schreeuwen. Zeg tegen je (pleeg-)ouders dat je even pauze nodig hebt. Een pauze om af te koelen. Na de pauze kun je weer verder praten.

Afkoeltips:

  • Luister naar muziek
  • Ga even naar buiten
  • Bel een vriend(in)
  • Wees eerlijk

Vertel aan je (pleeg-)ouders wat je gedaan hebt of van plan bent. Zo laat je zien dat er met jou te praten is.

  • Kom afspraken na
    Zorg dat je de afspraken die je met je (pleeg-)ouders gemaakt hebt na komt.

Voorbeeld:
Heb je afgesproken ’s-Avonds om 2.00 uur thuis te zijn na het stappen? Zorg dan ook dat je om 2.00 uur thuis bent. Zo laat je aan je (pleeg-)ouders zien dat je te vertrouwen bent. En dat er met jou afspraken gemaakt kunnen worden.

Huisregels
Met meerdere mensen in 1 huis wonen is best lastig. De ene persoon vind het belangrijk dat het huis 3 keer per week wordt schoongemaakt, de andere persoon vind 1 keer per week meer dan voldoende.

Maak daarom met je ouders een lijstje van huisregels. Huisregels zijn regels waaraan iedereen zich moet houden. Bijvoorbeeld over wie er wanneer afwast of schoonmaakt. Dit voorkomt ruzie over kleine dingen.

  • Zoek naar een oplossing

Je hebt alles gedaan wat hierboven staat. Je hebt goed uitgelegd wat je wilt en waarom. Toch zijn je (pleeg-)ouders het er nog steeds niet mee eens.

Probeer dan om met elkaar tot een compromis te komen. Een compromis is een afspraak waarin jij een beetje krijgt van wat je wilt en je (pleeg-)ouders ook een beetje krijgen van wat zij willen. Bijvoorbeeld: jij wil alleen met een vriend(in) 1 week op vakantie. Samen in een tentje op een camping, lekker feesten! Je (pleeg-)ouders vinden dit niet goed. Een compromis kan dan zijn dat je eerst een nachtje met een vriend(in) gaat kamperen. Of dat je naar dezelfde camping gaat als je (pleeg-)ouders maar daar een eigen tent hebt samen met je vriend(in).

En je (pleeg-)ouders?

De tips zijn natuurlijk ook bedoeld voor jouw (pleeg-)ouders.
Vertel aan je (pleeg-)ouders dat je graag minder ruzie wilt. Laat hen deze tips ook lezen en spreek met hen af dat jullie gaan proberen minder ruzie te maken.

Als het meer is dan ruzie

In de meeste gezinnen is er weleens ruzie: (pleeg-)ouders zijn boos op hun kinderen of kinderen zijn boos op hun (pleeg-)ouders.
Soms is er meer aan de hand.
Er zijn helaas (pleeg-)ouders die hun kinderen uitschelden, hun kinderen slaan, schoppen of op een andere manier mishandelen.
Er zijn ook (pleeg-)ouders die alleen maar met zichzelf en hun problemen bezig zijn en geen aandacht hebben voor hun kinderen.

Is dat bij jou zo?

Heb je een gezinsvoogd, pleegzorgwerker of een jeugdreclasseerder? Vertel aan hem of haar wat er aan de hand is. Hij/zij is er voor jou!
Heb je deze niet? Praat er dan over met een volwassene.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • de ouders van een vriend(in) die je vertrouwt
  • je leraar/lerares
  • de trainer van je sportclub

 

Wat als je geen volwassene hebt die je vertrouwt?
Bel dan de  kindertelefoon: 0800-0432. Je kunt ook met hun chatten: www.kindertelefoon.nl. Chatten kan elke dag tussen 14.00 en 20.00 uur.
Of stichting Korrelatie: 0900-1450

Bij beiden kun je zonder te zeggen wie je bent praten over je problemen. Deze mensen kunnen je advies geven wat je kunt doen.

 

Je bent 18. Wat zijn nu nog de rechten en plichten van je ouders?

•          Tot je 21ste zijn je ouders verplicht om jou financieel te ondersteunen voor je levensonderhoud en je studiekosten.

•          Als je alimentatie krijgt van een van je ouders, krijg je deze tot je 21ste

•          Je ouders zijn niet verantwoordelijk voor de schulden die je maakt. Deze moet je dus zelf afbetalen

•          Je bent zelf verantwoordelijk voor de schade die je maakt. Het is handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Je bent 18. Wat zijn nu nog de rechten en plichten van je ouders?

  •  Tot je 21ste zijn je ouders verplicht om jou financieel te ondersteunen voor je levensonderhoud en je studiekosten.
  • Als je alimentatie krijgt van een van je ouders, krijg je deze tot je 21ste
  • Je ouders zijn niet verantwoordelijk voor de schulden die je maakt. Deze moet je dus zelf afbetalen
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de schade die je maakt. Het is handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.