Wonen

Je bent er klaar voor…je gaat op jezelf wonen! Wat is dan allemaal belangrijk?

Woning zoeken

Wil je zelfstandig gaan wonen en ben je op zoek naar woonruimte voor jezelf?

Je wilt een kamer

Schrijf je dan in op:
www.kamernet.nl

Inschrijven op deze sites is gratis. Als je wilt reageren op woonruimte, kost dit vaak wel geld.
Als je op kamers gaat wonen, wonen er meestal ook andere mensen in het huis. Met deze mensen deel je vaak de badkamer en de keuken. Soms is er ook een gezamenlijke woonkamer. Maak van te voren kennis met je huisgenoten zodat je weet of er een klik is.

Je wilt een huurwoning

Schrijf je dan in bij een woningbouwvereniging. Als je je inschrijft moet je inschrijfgeld betalen.

Tip: Vaak kun je je al vanaf je 16e inschrijven voor een (studenten-)woning. Op veel websites geldt: hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter je kans op woonruimte, dus wacht niet te lang met inschrijven

Wil je zelfstandig wonen met begeleiding?

Neem contact met MEE. Ga naar de website van www.mee.nl

Geldzaken bij huren van kamer of woning

Huur
De huur voor een woning kan inclusief of exclusief zijn. Als de huur inclusief is dan betekent dit dat de kosten voor gas, elektriciteit en water bij de huurprijs inzitten.
Als de huur exclusief is dan moet je gas, elektriciteit en water apart betalen.
Gas en elektra kun je vaak samen afsluiten. Water moet je apart regelen.
Kijk op Gaslicht.com om de beste aanbieder te vinden.

Het is belangrijk om te weten hoeveel huur je per maand kunt betalen. Om dit te berekenen moet je weten hoeveel geld je per maand ontvangt door werk of uitkering. Je kunt ongeveer 1/3 van het geld dat je per maand krijgt uitgeven aan de huur (inclusief gas-elektriciteit-water). Wil je het goed uitrekenen? Kijk dan hier.

Servicekosten
Servicekosten zijn kosten die je verhuurder maakt voor onderhoudsdiensten aan het gebouw zoals het schoonhouden van trappenhuizen. Deze servicekosten betaal je per maand aan je verhuurder. Dit bedrag en een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden staan in je huurcontract. Dit bedrag verschilt van € 3,- tot € 130,-.

Borg
Als je de woning accepteert moet je vaak laten zien dat je de woning kan betalen. Je betaald daarom borg aan je verhuurder. Dit houdt in dat je een bedrag betaald dat gelijk is aan 1 of 2 maanden huur. Je krijgt dit bedrag weer terug als je verhuist en de woning netjes achterlaat.
Deze borg moet je direct na het tekenen van het contract betalen samen met de eerste maand huur. Als je een woning accepteert heb je dus een bedrag van 2 of 3 keer de huur nodig.

Verzekeringen
Als je zelfstandig woont is het belangrijk dat je een aantal verzekeringen afsluit. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je spullen die in je woning staan verzekerd zijn. Verwijzen naar een website
Je bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je 18 jaar wordt, ook als je niet zelfstandig gaat wonen. Verwijzen naar website

Televisie en internet
Als je gebruik wilt maken van televisie en internet moet je een abonnement afsluiten. Kijk op www.prijsvergelijken.nl voor de goedkoopste aanbieder.
Vaak kun je de aansluitingen die er al zijn overnemen van de vorige bewoner.
Woon je met meerdere mensen in een huis? Meestal is er dan al een abonnement voor tv en internet en kun je de kosten delen.

Huurtoeslag
Het kan zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Wanneer jij recht hebt op huurtoeslag betaalt de overheid elke maand een gedeelte van jouw huurkosten.
Hier kun je kijken of jij recht hebt op huurtoeslag. Je moet hier zelf een aanvraag indienen. Log in met je DigiD en volg het stappenplan in het programma dat wordt geopend.

Huurtoeslag krijg je van de overheid en hoef je niet terug te betalen. Het ligt aan je leeftijd, je inkomen, je situatie (toeslagpartner/kinderen) en de hoogte van de huur hoeveel toeslag je krijgt.
Let op: Als je meer verdient dan dat je hebt opgegeven kan het zijn dat je de huurtoeslag terug moet betalen. Geef het dus door als je een nieuwe baan hebt waar je meer verdient.

Checklist

  • Wat kun je doen om een woning te vinden?
  • Inschrijven
  • Inschrijfgeld betalen
  • Uitrekenen hoeveel je per maand aan huur kunt betalen
  • Reageren op woningaanbod
  • Als je een woning krijgt toegewezen: woning gaan bekijken en accepteren
  • Huurcontract tekenen
  • Borg betalen
  • Alle verhuistaken regelen

Wat is belangrijk om te regelen voordat je er woont?

  • Gas
  • Water
  • Electriciteit
  • TV-aansluiting
  • Internet
  • Inboedelverzekering afsluiten

Als je er eenmaal woont

  • Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen. Ook als je al in die gemeente woonde moet je je nieuwe adres doorgeven.
  • Vraag huurtoeslag aan
  • Zoek uit wanneer het afval wordt opgehaald
  • Beslis of jij hulp nodig hebt bij het zelfstandig wonen

Inrichting van je huis

In je huis wil je natuurlijk graag leuke spullen zodat je huis ook echt je thuis wordt.
Ben je op zoek naar gratis of goedkope spullen zoals een bank, bed of eettafel?

Handige sites: