Vrije tijd

‘Is het waar dat andere mensen mij via de webcam kunnen zien zonder dat ik dit weet?’

Ja, dat kan.

Dit kan als je, zonder het te weten, een programma op je computer naar binnen hebt gehaald. Zo’n programma heet een Trojaans paard. Dit kan verborgen zitten in een foto of een muziekfragment. Als je deze bestanden opent, wordt het programma op jouw computer gezet zonder dat je dit merkt.

Vanaf dat moment kan de persoon alles met jouw computer doen wat jij er zelf ook mee kunt: dus ook de webcam aanzetten en bedienen. Dit merk je niet. Je kunt daarom je webcam beter loskoppelen of afschermen als je hem niet gebruikt.

 

‘Ik word gepest op internet. Wat kan ik doen?’

Gepest worden op internet (of je mobiele telefoon) is erg vervelend. Vaak nog vervelender dan in het echt. Je kunt vaak niet zien wie je pest en je kunt er moeilijk voor weglopen.
Het is belangrijk dat je er met iemand over praat. Vertel het aan je ouders, je vrienden of iemand anders die je vertrouwt.

Als je wordt gepest door iemand die je niet kent, verbreek dan het contact. Op facebook kun je dit bijvoorbeeld doen door die persoon als vriend te verwijderen.

Reageer niet op vervelende berichten. Vaak is de lol om je te pesten er dan snel af.

Als iemand je bedreigt, dan is er sprake van een stafbaar feit. Het is dan belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dat kan bewijsmateriaal zijn bij een aangifte. Denk aan:

  • Data en (exacte) tijdstippen
  • Gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n)
  • Bewaar sms-berichten en/of mails
  • Maak een foto van het scherm waarop de bedreiging staat