Vrije tijd

YouTube

Op YouTube staat van bijna iedere artiest wel muziek. Ook staan er veel grappige filmpjes op van bijvoorbeeld slechte audities van zangprogramma’s.

Via YouTube kun je ook  veel leren. Zo staan er bijvoorbeeld danslessen en make-up tips op. Op YouTube kan je ook leren hoe je een stropdas strikt en hoe je je iPhone simlock vrij maakt.
Je kunt YouTube ook gebruiken om dingen van jezelf te laten zien aan de buitenwereld. Zo zijn er ontelbaar veel amateurmuzikanten die met hun YouTube-filmpjes hun muziek proberen te promoten

Snapchat
Met apps als Poke en Snapchat kun je berichten, foto’s en video’s versturen die zichzelf een aantal seconden na ontvangst weer verwijderen. Dat is geen garantie dat de ontvanger het beeldmateriaal niet kopieert. Een screenshot is namelijk snel gemaakt toch?!
De ontvanger heeft dan nog steeds jouw foto en dat kan vervelende gevolgen hebben. Echt veilig is het dus niet. Als je zeker wilt zijn dat er niets met jouw foto’s en filmpjes gebeurt, kun je ze beter niet sturen.
Vragen over vervelende aspecten van internet

Hoe herken je een crimineel op internet?

Dat is moeilijk. Iedereen kan zich op internet verschuilen achter een profiel(foto), een nickname en zich anders voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. En je kunt ook in aanraking komen met een crimineel zonder dat je dit merkt. Bijvoorbeeld doordat je een mailbericht krijgt waar een virus in zit. Dat betekent dus dat je zelf heel kritisch moet zijn op alles wat je doet. Stel jezelf de vraag bij nieuwe contacten of ontvangen links en mailberichten: “is dit wel betrouwbaar?” Een paar tips:

  • Echt betrouwbare bedrijven zullen je nooit vragen om je gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Echte modellenscouts vragen niet om vooraf geld te storten of je shirt voor de webcam uit te doen.
  • Echte vrienden zetten je niet onder druk om dingen te doen die je niet wilt.

Het kan ook voorkomen dat mensen dingen op internet doen die strafbaar zijn, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Gewoon omdat ze een geintje met iemand uit willen halen of impulsief iets doen uit boosheid of baldadigheid. Soms begint iets als een pesterij, maar blijkt het grote gevolgen te hebben.
Bijvoorbeeld:

  • Het maken van een Hyvespagina met bewerkte foto’s.
  • Het opnemen van een webcamgesprek en dit op youtube zetten.
  • Of uit iemands naam een kwetsende tekst op een forum plaatsen.

Is het waar dat anderen mij via de webcam kunnen zien zonder dat ik dit weet?

Ja, dit kan. Dit is mogelijk wanneer je onbewust een programmaatje (een Trojaans paard) naar binnen hebt gehaald. Daarmee kan iemand anders de besturing van de computer overnemen. Een Trojaans paard kan bijvoorbeeld verborgen zitten in een foto of een muziekfragment. Als je dat opent, installeert het programma zich in de computer. Vanaf dat moment kan de afzender alles met jouw computer doen wat jij er zelf ook mee kunt; dus ook de webcam aanzetten en bedienen. Zonder dat je het merkt  kan de afzender foto’s of video-opnames maken van alles wat er via de webcam te zien is.
Wees daarom voorzichtig met het openen van vreemde bestanden die toegestuurd worden en installeer goede beveiligingssoftware. Uit voorzorg kun je de webcam beter loskoppelen of afschermen als je hem niet gebruikt.

Volgens mij heeft iemand mijn gegevens gebruikt. Wat moet ik doen?

Als je ontdekt dat jouw gegevens zijn misbruikt, moet je daar melding van maken. Dit kan op verschillende manieren:
Blijf er niet mee rond lopen. Deel het met je ouders of iemand anders die je vertrouwt. Durf je er niet met een bekende over te praten? Je kunt anoniem je verhaal kwijt bij  de kindertelefoon.

 

Radio

3FM is de meest beluisterde radiozender door jongeren.

Bijbaantje
Als je toeslagen ontvangt (zoals studiefinanciering, zorgtoeslag of huurtoeslag) dan is er een maximaal bedrag wat je mag (bij)verdienen naast de toeslagen. Dit heet de bijverdiengrens. De bijverdiengrens verandert vaak. In 2014 is de bijverdiengrens: 13.729,80.

Als je meer geld verdient dan 13.729,80 moet je de toeslagen die je ontvangt stop zetten. Dit moet je zelf doen: klik hier.
Als je de toeslagen niet stop zet, dan moet je deze aan het eind van het jaar terugbetalen.
Meer weten over geld verdienen? Klik hier.